BuiltWithNOF

 

 

Tracker vlieger Jaap de Moor vloog na een dag dek-kwalificatie als passagier mee met een ‘veertiger’ Sikorsky naar het MVKV (Marine vliegkamp Valkenburg). Hij mocht mee op de co-pilot stoel, in een formatie van drie helicopters, zo’n 20 minuten vliegen. Uit zijn logbloek blijkt dit de 144 te zijn geweest.

(foto 5659) Deel uit logboek Jaap de Moor.

Als co-pilot zonder heli vaardigheden. Blijkens mijn logboek betrof dit de 144. We vlogen in formatie vanaf zee naar het MVKV. Formatievliegen met helicopters is gewoon dood eng voor een fixed wing pilot. Dat komt omdat de vaste vleugels, die je normaal op afstand van elkaar houdt tijdens formatie vliegen hier ontbreken.
Men moet nu twee ronddraaiende rotors, die niet heel duidelijk zichtbaar zijn, uit elkaars buurt moet houden. Maar ook weer niet te ver uit elkaar, anders lijkt de formatie weer nergens naar. Verder heeft een vliegtuig voorwaartse snelheid nodig om in de lucht te kunnen blijven. Zo niet een helicopter.
Bij aankomst op Valkenburg werd de vliegsnelheid er helemaal uit gehaald. We hingen daar heel langzaam, schuddend en trillend, maar nog steeds vliegend, hoog boven het platvorm! Ltz 2 oc Guus d’Ancona, die het ding vloog, keek me meewarend aan: “Raar he, maar het went hoor.....”

Jaap de Moor.

 

(foto 2494) Heli 144 op het vliegdek en aan SB vaart een onderzeebootjager naast de Doorman. We zien hier dat de wielblokken naar buiten kunnen worden weggetrokken.
Foto ontvangen Gerard Haas.

(foto 3766) De Sikorsky 144 is als gast geland aan boord van Hr.Ms. Poolster. De bemanning inspecteert de heli aan de buitenkant of maakt deze weer startklaar. Mogelijk wordt de kabel voor het starten van de motor hier aangesloten.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3767) Nog even ontspannen voor men weer vertrekt vanaf het dek van de Poolster.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 4260) De Sikorsky S-58 144 staat gereed om gestart te worden, de brandwacht staat stanby, evenals de ‘accukar’.
Foto ontvangen van Johan van Genderen.

(foto 4730) De heli 144 is gereed om af te vliegen vanaf het vliegdek van de Doorman.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 7104) De Sikorsky 144 komt hier landen, de marshaller is bezig het laatste stukje aan te geven. Mogelijk is dit ‘Pedro’ (plane-guard) na oplanden van de kisten vóór.
Foto ontvangen van Rein Adriaensen.

(foto 3253) De Sikorsky 145 naast de Doorman boven zee in 1964.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 5621) De Sikorsky 145 hijst een persoon op dmv de hoist.

(foto 6424) Een tekening van de heli 145 op het vliegdek. Tekening kennelijk gemaakt door Flip Hamers.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

 

Terug naar  Sikorsky index.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [S2A Tracker index] [Avenger] [Sea Otter] [Sea Hawk] [Firefly] [Seafury] [Sikorsky] [Wereldreis 1960 index] [Smaldeel reizen  index] [Havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek index] [Contact] [Links] [Untitled729]